66 seire - 15 uavgjorte - 68 tap. Målforskjell: 610 - 635

mandag 30. april 2012

Fysiofranke svarer på spørsmål


Sessongstart kan være hard for både muskler og ledd. På målstreken vil i en opplysende og spennende artikkelserie ta for seg skadeforebygging- og behandling, opptrening, styrke og utholdenhet. Vi kontakter Frank Kjeldsberg, fysioterapeut for Fløya i 1. divisjon kvinner, for en rask prat.

- Franke, Baillaget er i full gang etter en lengre tids sessongpause. Vi kan forvente varierende grad av treningsgrunnlag nå i sessonstarten. Hvordan bør man legge opp treningen dersom en ikke har trent på en stund? Franke, fortell.

- Det er nok i seneste laget, nå som sessongen er i gang, men det beste vil nok være intervalltrening, reflekterer Kjeldsberg.

- Spennende Franke, fortell om intervalltrening.

- Intervalltrening vil si at man springer fort i en periode, til man blir sliten, for deretter å ta det roligere en periode. Fire minutter fort, så kanskje tre minutter lettere jogg, så fire minutter intensivt. Slik fortsetter du, fire minutter, tre minutter, fire minutter, tre minutter.

- Greit, rolig nå Franke. We get it, fort og sakte. Noe mer?

- Ja, det er klart at gjentakelseselementet ikke er uvesentlig i intervalltrening, dette kan gjentas for eksempel fire til fem ganger.

- Ja, du mener fire, fem ganger i uka ja. Fortell mer.

- Det er dumt å gå fra null økter til fem i uka, her er ikke folk flinke nok til å lytte til kroppens faresignaler, skriker Kjeldsberg i telefonen.

Det er altså ikke fritt for at økt aktivitet øker faren for belastningsskader. Franke påpeker at det viktig å høre etter hva kroppen kommuniserer. Tydligvis et frustrende emne for Kjeldsberg som formelig spytter ordene ut.

- Det gjelder å virkelig kjenne etter i dusjen! Har du litt småvondt her og der, det være seg hevelser eller tegn til stivhet, så kan dette være signal på belastning. Da bør du i en periode tilpasse treningen ved å for eksempel stå over en kamp, for så å spille den neste. Det kan fungere bedre enn å spille den ene kampen, for så å måtte stå over flere, for eksempel to, tre eller fire. I tillegg kan det være lurt å jogge ned og tøye ut.

På målstreken avslutter praten med Kjeldsberg for denne gang, men kommer tilbake med flere utgaver av den opplysende og spennende artikkelserien "Fysiofranke svarer på spørsmål".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar